یکی از رشتههایی که این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته و فرهنگ رفتن به متخصصان آن برای حل مشکلات در حال گسترش است مربوط به رشته روانشناسی میشود. این رشته یکی از شاخههای علوم انسانی است که تلاش دارد تا با بررسی حالات و رفتار انسانی به کشف شخصیت و حل گرههای زندگی افراد بپردازد به همین جهت ما تصمیم گرفتیم تا با معرفی رشته روانشناسی دید وسیعتری از این رشته به شما ارائه دهیم تا در صورت علاقه وارد دنیای جذاب این رشته شوید. مرکز مشاوره کنکور انسانی، کنکور مشاور.
فهرست مطالب
اهداف رشته روانشناسی
اهداف رشته روانشناسی به طور کلی شامل فهم و شناخت عمیقتر فرآیندهای شناختی و رفتاری انسان و جوامع میباشد و این اهداف شامل موارد زیر میشود:
👈 مشاوره
یکی از اهمیتهای رشته روانشناسی، مهارت در توصیف و تفسیر رفتار بشر است. افرادی که در رشته روانشناسی در حال تحصیل هستند در نهایت تعداد زیادی از آنها به کار درمانی مشغول خواهند شد. روانشناسان سعی میکنند تا با شناخت مشکلات و بیماریهای ذهنی افراد یک برنامه درمانی مناسب به آنها برای حل مشکلشان ارائه کنند.
👈 آموزش و پژوهش
روانشناسان در حوزه آموزش و پژوهش فعالیت میکنند، روانشناسان در حوزههای بسیاری مانند آموزش مهارتهای ارتباطی سالم، یادگیری مباحث علوم اعصاب در دروس روانشناسی شناختی، آموزش شیوههای رفتاری برای کنترل ترس و اضطراب در دروس روانشناسی بالینی و غیره آموزش میبینند و بعضی از روانشناسان نیز در این حوزه اقدام به انجام پژوهش میکنند.
در مقالات و کتب علمی نیز مباحث مختلفی از جمله شناخت، رفتار، تأثیرات فرهنگی، عملکرد شناختی، مدیریت استرس، پرخاشگری کودکان و غیره از جمله مطالبی هستند که روانشناسان مطالعه هستند.
👈 مطالعه اختلالات روانی
روانشناسان نقش مهمی در شناخت، ارزیابی و درمان مشکلات روانی ایفا میکنند مشاوره به افرادی که در گرههای ذهنی خود گیر افتاده و به تنهایی نمیتوانند از آن خارج شوند یکی از وظایف روانشناسان است. اختلالت روانی تاثیر منفی در عملکرد و روحیات افراد میگذارد و موضوعی است که کنترل و درمان آن تنها از راه دارو حل نمیشود.
سازمان نظام روانشناسی جهانی با هدف کاستن از اختلالات و آموزش شیوه زندگی سالم به جهت مقابله با تنشها در این زمینه فعالیتهای گستردهای انجام میدهد.
👈 حفظ و بهبود سلامت روان
در باب موضوع معرفی رشته روانشناسی باید به حفظ و بهبود سلامت روان نیز اشاره کنیم. روانشناسان فقط با بیماران سروکار ندارند بلکه افراد سالم نیز باید به روانشناس مراجعه کنند. متاسفانه در ایران فرهنگ رفتن به مشاور و روانشناس تصویری منفی دارد زیرا بسیاری از افراد گمان میکنند که هر کس نزد روانشناس میرود به نوعی دیوانه است اما چنین تفکری کاملا اشتباه است.
زندگی همواره با چالشهایی همراه است و شما برای حفظ سلامت روان خود باید هر از چندگاهی به مشاور مراجعه کنید.
👈 بهبود مهارتهای ارتباطی در والدین
موضوع معرفی رشته روانشناسی بسیار گسترده است و بر موضوعات زیادی از جمله خانواده، زوج، کودک و نوجوان نیز اشراف دارد. از آنجایی که بستر رشد فرد در خانواده است به همین دلیل نمیتوان از تاثیر این کانون بر رفتار فردی غفلت کرد.
بخشی از علم روانشناسی به بررسی روابط درون خانوادگی میپردازد به همین دلیل آموزشهای زیادی مانند درمانهای بدون دارو، آموزش مهارتهای ارتباطی، مهارتهای مذاکره، روشهای مقابله با اضطراب نیز برای والدین و افراد خانواده نیز برگزار میشود تا محیط شادتری برای رشد کودک فراهم شود.
مطلب مفید دیگر: با لیسانس روانشناسی چیکار میشه کرد؟
به طور خلاصه، این رشته مهم، به دانشجویان کمک میکند تا برای شناخت عمیق و درک بهتر از خودشان و دیگران آموزش ببینند. یادگیری درباره مباحثی از جمله رفتار، شناخت و نتایج این بازخوردها، تاثیرات فرهنگی و آموزش روانی می تواند بهبود کیفیت زندگی فردی و اجتماعی را به همراه داشته باشد.
معرفی رشته روانشناسی از نظر دانشجویان
بنابر تجربهی اکثر دانشجویان رشته روانشناسی، رشتهای است که به طور گسترده ای به مباحثی از جمله رفتار، شناخت، اثرات فرهنگی و آموزش پرداخته میشود.
دانشجویان روانشناسی عمدتاً با دانش روانشناسی در مورد مباحث مرتبط با پویش و دیدگاههای نظری متفاوت، درک و شناسایی پردازشهای شناختی افراد، ساختار شخصیت و عوامل مؤثر بر رفتار و نیز درک مسائلی همچون افسردگی، اضطراب، اختلالات خوردن، وابستگی و غیره سر و کار دارند.
کسانی که به دلیل علاقه و تمایل به بهبود تفکر و رفتارهای خود و دیگران، این رشته را انتخاب کردهاند، میتوانند به عنوان مشاور، مدرس، پژوهشگر، یا حتی تحلیلگر کار کنند. در کل، رشته روانشناسی یکی از جذابترین و مهمترین رشتههایی است که در جامعه ما وجود دارد.
شما با گذراندن دورههای کارورزی و یا شرکت در کارگاههای آموزشی میتوانید علاوه بر آموختههای خود در دنیای آکادمیک، بر دانش خود اضافه کنید. رشته روانشناسی یکی از رشتههایی است که شما باید دائما در حال بهروز کردن اطلاعات خود و مطالعه باشید. این رشته به دلیل بررسی رفتارهای انسانها و پیچیده بودن واکنشها هیچ وقت به لحاظ علمی پایان نمیپذیرد و شما همواره باید در حال مطالعه باشید.
معرفی رشته روانشناسی : دروس اصلی رشته روانشناسی
در بحث معرفی رشته روانشناسی باید اشاره کنیم که برای ورود به این رشته باید از طریق کنکور سراسری شرکت کنید. شما بعد از قبولی در مقطع کارشناسی به مدت ۴ سال در این رشته مشغول به تحصیل خواهید شد. از دروس اصلی و تخصصی این رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مباحث اساسی در روانشناسی ۱
- مباحث اساسی در روانشناسی ۲
- تاریخ و مکاتب روانشناسی و نقد آن
- مبانی جامعه شناسی
- روانشناسی از دیدگاه اندیشمندان مسلمان
- آمار توصیفی
- آمار استنباطی
- روش تحقیق کمی و کیفی
- فیزیولوژی اعصاب و غدد
- احساس و ادراک
- روانشناسی فیزیولوژیک
- انگیزش و هیجان
- روانشناسی تحولی ۱
- روانشناسی تحولی ۱
- معرفت شناسی
- آشنایی با فلسفه اسلامی
- روانشناسی شخصیت
- روانشناسی شناختی
- روانشناسی دین
- کاربرد کامپیوتر در روانشناسی
- فلسفه علم روانشناسی
- روانشناسی اجتماعی
- متون روانشناسی به انگلیسی ۱
- متون روانشناسی به انگلیسی ۲
- روانشناسی تجربی
- روان سنجی
- روانشناسی یادگیری
- روانشناسی تربیتی
- آموزه های روانشناختی در قرآن و حدیث
- آسیب شناسی روانی
- مبانی راهنمایی و مشاوره
- دروس تخصصی
- آزمون های روانشناختی ۱
- آزمون های روانشناختی ۲
- اصول روانشناسی بالینی
- بهداشت روانی
- روانشناسی سلامت
- آسیب شناسی روانی کودک و نوجوان
- روانشناسی و مشاوره خانواده
- نظریه های مشاوره و روان درمانی
- فنون مشاوره و روان درمانی
- راهنمایی و مشاوره تحصیلی و شغلی
- روانشناسی اجتماعی کاربردی
- آسیب شناسی اجتماعی
- روانشناسی صنعتی سازمانی
- روانشناسی کودکان با نیازهای ویژه ۱
- روانشناسی کودکان با نیازهای ویژه ۲
- توانبخشی کودکان با نیازهای ویژه
- شیوه های اصلاح و تغییر رفتار
- پژوهش (ملی – انفرادی) در روانشناسی
- روانشناسی جنسیت
- روانشناسی سالمندی
- مدیریت استرس
- روانشناسی اعتیاد
- روانشناسی رفتار مصرف کننده
- علوم اعصاب شناختی
- روانشناسی ورزش
- پویایی گروه
- روانشناسی کار و مدیریت
- کلیات روانپزشکی
- روانشناسی تبلیغات و رسانه
- رفتار سازمانی
- روانشناسی اخلاق
- اخلاق حرفه ای
- ناتوانانی های یادگیری
- نگرش و تغییر آن
رشته روانشناسی مناسب چه کسانی است؟
معرفی رشته روانشناسی و مزایای آن بسیار گسترده است. رشته روانشناسی برای افرادی مناسب است که علاقهی زیادی به درک رفتار افراد، شناخت فرایندهای شناختی و روانی، آگاهی از روشهای تحلیلی و تفسیری دادههای روانشناسی و توانایی کار با افراد مختلف داشته باشند.
همچنین، این رشته برای کسانی که علاقهی زیادی به بهبود زندگی خود و دیگران دارند یا علاقه دارند به عنوان مشاور، روانشناس بالینی، یا مدرس در حوزه روانشناسی فعالیت کنند، بسیار مناسب است.
اگر علاقهمند به دیدن تغییراتی هستید که میتوان با ارتقای سطح فهم به افراد و ارتباط سازنده با آنها برای بهبود شرایط خود و دیگران پدید آید، رشته روانشناسی برای شما مناسب است. همچنین باید توجه داشت که این رشته نیازمند جدیت و پژوهشگری فراوانی است و فرد باید آماده باشد تا از طریق مطالعه و تمرین شخصی و عملی بر روی خودش کار کند.
پیشنهاد ما به شما : کدام گرایش ارشد روانشناسی بهتر است
مزایا و معایب رشته روانشناسی
همانطور که در تمام رشتههای دیگر معایبی وجود دارد، رشته روانشناسی نیز دارای معایبی است که افراد میتوانند با آنها روبرو شوند. معایب احتمالی این شاخه به شرح زیر است:
👈 نیاز به مطالعه و تحقیق
یکی از اصلیترین و شاید سختترین قسمت رشته روانشناسی این است که شما همیشه نیاز به تحقیقات و مطالعات دارید. این نیاز اگرچه شما را در حوزه تخصصیتان حرفهای میکند اما ممکن است هزینه و زمانبر باشد.
👈 پیچیدگی مباحث
موضوعاتی مانند شناخت شناختی، نظریههای اجتماعی و شناخت اجتماعی، مغز و عصبانیات، آمار و روشهای تحلیلی پیچیدگیهای خاص خود را دارند و یادگیری آنها ممکن است برای دانشجویان به چالش برانگیز باشد.
👈 نامعتبر بودن برخی روشهای تشخیصی
مانند هر زمینه دیگری، روانشناسی نیز دارای روشهای قدیمی تشخیصی است که از طریق مطالعات و تحقیقات میتوان از روشهای جدید استفاده کرد. از آنجایی که دادهها و اساسنامه درمانی دائما در حال به روز رسانی است شما نیز باید دائما در حال مطالعه باشید.
👈 زمان بر و هزینهبر بودن این رشته
یکی از معایب دیگر رشته روانشناسی، زمان و هزینههای مرتبط با این رشته در سالهای تحصیلی و پژوهشی است. شما برای اینکه در این رشته فردی متخصص شوید باید علاوه بر کلاسهای دانشگاهی در کارگاههای آزاد نیز شرکت کنید تا تجربه کار با بیما و رفتار بالینی را بیاموزید.
👈 قوانین و مقررات
روز به روز، قوانین و مقررات موردنیاز برای مشاغلی همچون مشاوران، محدودتر میشوند و لازم دانستیم تا در قسمت معرفی رشته روانشاسی به آن اشاره کنیم. شرایط کاری، مدت زمان دریافت پروانه کاری و موضوعات دیگر زمانبر است به همین جهت ممکن میباشد شما تا چند سال بعد از تحصیل نتوانید به درآمد مد نظر خود دست پیدا کنید.
در کل، همانطور که در دیگر صنایع و رشتهها نیز معایبی وجود دارد، در رشته روانشناسی هم ایراداتی وجود دارد و برای هر کس قبل از انتخاب این رشته مهم است تا با موضوعات مرتبط در این زمینه آشنا شود و ویژگیهای مورد نیاز این حرفه را در نظر بگیرد.
پیشنهاد ما به شما : بهترین رشته های انسانی
با این حال رشته روانشناسی یکی از پرطرفدارترین و محبوبترین رشتههای دانشگاهی است و دارای مزایای فراوانی میباشد. در زیر به برخی از این مزایا اشاره میکنیم:
👈 بهترین راه برای درک ذهن
رشته روانشناسی به شما کمک میکند تا بهترین و جامعترین درک از خود را نسبت به عملکرد و فرایندهای ذهنی داشته باشید. این رشته تاثیر زیادی بر روی شخصیت و نوع نگرش شما بر زندگی میگذارد به همین دلیل است که علاقه برای ورود به این رشته در بسیاری از افراد زیاد است. شما در کلاسهای درسی و یا کارگاههای آموزشی مهارتهای ارتباطی و توانایی حل مسئله را یاد میگیرید.
👈 مهارتهای شغلی گسترده
رشته روانشناسی مهارتهایی را که برای هر شغلی لازم هستند به شما یاد میدهد. از جمله مهارتهایی مثل بررسی و تجزیه و تحلیل دادهها، تحلیل رفتار، تفسیر اطلاعات، ارتباط با بیماران و مشتریان، و مذاکره. تمامی این مهارتها به شما چه در این رشته و چه در مشاغل دیگر بسیار مفید و کمک کننده است.
👈 کاربردهای گسترده
رشته روانشناسی کاربردهای بسیاری در زندگی دارد. فرق این رشته با سایر رشتهها این است که بیشتر بر نوع و چگونگی رفتار انسانها تمرکز میکند. بسیاری از روانشناسان در محیطهای گستردهای در حال فعالیت هستند و به صاحبان دیگر مشاغل و کسب و کارها ایده و راهنمایی میدهند. گرایش روانشناسی صنعتی و سازمانی به همین منظور ایجاد شد.
👈 پویایی شغل
در مقاله معرفی رشته روانشناسی حتما باید به پویا بودن این شغل اشاره کنیم. روانشناسی به دلیل داشتن تنوع بسیاری در زیرمجموعههای خود، بسیار پویا است. شما در این رشته به محدوده گستردهای از اطلاعات حوزه اجتماعی و انسای دست پیدا خواهید کرد که با آن میتوانید رفتار بهتری در زندگی خود داشته باشید و از طرفی به دیگران نیز کمک کنید.
👈 شناخت بهتر خود و دیگران
یادگیری در مورد روانشناسی و علوم روانشناسی میتواند به شما کمک کند تا بهترین درک را از خود و دیگران داشته باشید. این درک میتواند به کشف چالشهای بهتر، بهبود روابط و بهبود مشکلات زندگیتان کمک کند.
در کل، رشته روانشناسی برای دانشجویان با علاقه به درک ارتباطات انسانی و نحوه تفکر یا برسی حالان و اعمال انسانی علاقه دارند بسیار خوب و مناسب است.
معرفی رشته روانشناسی : درآمد و آینده شغلی روانشناسی در ایران
رشته روانشناسی در ایران تحت نظارت سازمان نظام روان شناسی قرار دارد. این سازمان هرساله تعرفههای مشخصی برای روانشناسان وضع میکند تا متخصصان از مراجعان با توجه به آن تعرفه هزینه دریافت کنند. با این حال هرچند که میزان تعرفه مشخص است اما با توجه به مکان فعالیت شما ممکن است دستمزدتان متغیر باشد. علاوه بر این میزان سابقه کاری، میزان تحصیلات و تسلط شما در میزان درآمدتان بسیار تاثیرگزار است.
به همین جهت نمیتوان عدد مشخصی برای میزان درآمد مشخص کرد. این رشته مانند سایر مشاغل دارای حقوق ماهانه نیست و درامد شما به میزان مراجعانتان بستگی دارد.
شما بعد از مقطع ارشد میتوانید جهت ادامه تحصیل چه در ایران و یا خارج از کشور اقدام کنید و بعد از اتمام تحصیلات و گذراندن دوران کارورزی در بیمارستان وارد بازار کار شوید. آینده شغلی این رشته بسیار روشن است زیرا در سالهای اخیر میزان شناخت مردم از این رشته گستردهتر شده و مردم از این رشته بیش از گذشته استقبال کردهاند.