تاریخ آخرین بروز رسانی اطلاعات رشته مهندسی هوافضا: مهر ماه ۱۴۰۳
اگر فرصت خواندن متن را ندارید، حتما به فایل صوتی زیر گوش دهید:
اگر به پرواز و ساخت هواپیما و حتی فضاپیما و هر چیزی که پرواز میکند علاقه دارید میتوانید وارد رشته مهندسی هوافضا شوید.این رشته جز رشته های مهندسی محسوب میشود و میتوان از طریق کنکور ریاضی برای ورود به دانشگاه های مطرح و حتی بصورت بدون کنکور اقدام کرد. مرکز تخصصی مشاوره کنکور ریاضی در تهران، کنکور مشاور.
در این مقاله سعی داریم به معرفی کامل رشته مهندسی هوافضا و بازار کار این رشته بپردازیم تا به دید بازتری انتخاب رشته کنید.تا انتها با کنکور مشاور همراه شو و این اطلاعات دقیق و جامع را از دست نده!
فهرست مطالب
معرفی کامل رشته هوافضا
رشته هوا فضا جز رشته های مهندسی است و کسانی که در کنکور ریاضی شرکت میکنند میتوانند در زمان انتخاب رشته ، رشته مهندسی هوافضا را در بین اولویت های انتخابی قرار دهند البته اگر دیپلم ریاضی ندارید یا اصلا قصد شرکت در کنکور ریاضی را ندارید ، امکان استفاده از شرایط پذیرش بدون کنکور رشته هوافضا وجود دارد.
همانطور که از اسم این رشته مشخص است سر و کار شما در زمان تحصیل با ساخت و طراحی وسایل پروازی است.شما آموزش میبینید که ساخت هواپیما ، پهباد و حتی فضاپیما ها چگونه است. از طرفی در مورد اجسام پروازی نظامی مانند موشک ها اطلاعات کسب میکنید.
این مطلب هم می تواند برای شما مفید باشد: رشته مهندسی مکانیک بدون کنکور
پس در حین تحصیل با وجود گستردگی زمینه های مختلف رشته مهندسی هوافضا میشه تصمیم گرفت در آینده شغلی بطور تخصصی وارد چه حیطه ای شوید.با وجود پیشرفته بودن بعضی از کشور ها در زمینه ساخت هواپیما و فضاپیما امکان مهاجرت برای شما وجود خواهد داشت.
وسایلی که مهندسین هوافضا میسازند:
- هواپیما
- هلی کوپتر
- وسایل عمود پرواز
- پهباد
- فضاپیما
- ماهواره بر
- موشک
- جنگنده
ویژگی هایی لازم برای ورود به رشته مهندسی هوافضا
- خلاقیت
- علاقه به ریاضی
- علاقه به فعالیت های عملی
- سخت کوشی
- ایده پردازی
- علاقه به طراحی و ساخت
معدل لازم برای رشته مهندسی هوافضا
همانطور که میدانید قسمتی از نمره نهایی داوطلبان کنکور بر اساس سوابق تحصیلی محاسبه میشود پس داشتن معدل بالا میتواند کمک کند داوطلب در کنار رتبه خوب وارد یکی از بهترین دانشگاه های کشور در این رشته مانند دانشگاه امیرکبیر شود.برای بدست آوردن چنین دست آوردی داشتن حداقل معدل ۱۸ لازم است.
اگر در رشته ریاضی تحصیل نمیکنید یا قصد دارید بدون کنکور وارد رشته مهندسی هوافضا شوید میتوانید از طریق پذیرش بدون کنکور یا همان پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی شانستان را امتحان کنید.در اینصورت با توجه به پذیرش محدود در این رشته بصورت بدون کنکور لازم است حداقل معدل بین ۱۶ تا ۱۸ داشته باشید که بر اساس نوع دانشگاه و شهر محل تحصیل متغیر میباشد.
توجه
کسانی که قصد ورود به این رشته در دانشگاه های مطرح را دارند در صورت داشتن دیپلم ریاضی به جهت تاثیر کامل سوابق تحصیلی شانس بالاتری خواهند داشت.
بازار کار و آینده رشته هوافضا در ایران
فارغ التحصیلان رشته مهندسی هوافضا بر خلاف تصور بسیاری از مردم دارای زمینه های کاری گسترده ای هستند و حتی با وجود اینکه ایران پیشرفت چشمگیری در ساخت هواپیما نداشته است اما بازهم با داشتن تخصص و مهارت میتوان در این رشته مشغول به کار شد.از جمله زمینه های شغلی رشته هوا فضا:
شرکت های هواپیما سازی
در ایران پروسه ساخت هواپیما پیشرفت چشمگیری نداشته است اما تعمیر و نگهداری هواپیما ها عمدتا در داخل کشور انجام میشود و مسولیت ساخت و تعمیر و راه اندازی انواع هواپیما ها بر عهده مهندسان هوافضا است که میتوان در این زمینه شغلی بطور میانگین بین ۸ تا ۲۵ میلیون تومان در ماه درآمد داشت.
نیروی هوایی ارتش
نیروی هوایی با داشتن انواع جنگنده ها و هلی کوپتر ها نیاز به تکنسین و افراد متخصصی دارد که به سرعت مشکل را بر طرف کنند پس میتوان با داشتن تخصص در این رشته وارد نیروی هوایی ارتش شد و از حقوق بین ۸ تا ۱۵ میلیون تومان در ماه برخوردار بود.
این مطلب هم می تواند برای شما مفید باشد: رشته ژنتیک بدون کنکور
صنایع خودرو سازی
رشته مهندسی هوافضا صرفا مختص وسایل پرنده نیست و میتوان با تخصص هایی که در این رشته به دست می آید جهت صرفه جویی در سوخت خودرو ها یا استفاده از انرژی های نو همچون بسیاری از کشورهای پیشرفته از مهندسی هوافضا استفاده کرد.در اینصورت فرد حقوق ماهانه بین ۱۰ تا ۲۵ میلیون تومان خواهد داشت.
سازمان فضایی ایران
بر خلاف اینکه در ساخت هواپیما پیشرفت چندانی حاصل نشده است اما در ساخت ماهواره و ماهواره بر ها ایران جز کشورهای مطرح است هر چند که تا رسیدن به پیشرفت های فضایی فاصله زیادی داریم.میتوان بعنوان متخصص در سازمان فضایی ایران استخدام شد و درآمد بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان در ماه بر اساس سمت و سابقه کسب کرد.
استخدام در هوا فضا سپاه
ایران جز قدرتمندترین کشورهای صنعت موشکی در جهان است همچنین پیشرفت بسیار خوبی در صنایع ساخت انواع پهباد داشته است پس میتوان وارد حوزه نظامی زیر مجموعه سپاه شد که جذب فوق العاده ای در به کار گیری نخبگان دارد.با فعالیت در سپاه علاوه بر مزایایی که برای پرسنل قائل میشوند میتوان درآمدی بین ۱۲ تا ۲۵ میلیون تومان در ماه بر اساس رده و سمت داشت.
نیروگاه های برق ، نفت و گاز
دو وزارت خانه نفت و نیرو هم نیاز زیادی به مهندسان هوا فضا دارند تا در تامین و نگهداری و ساخت انواع ابزار آلات نیروگاهی کمکشان کنند.با استخدام در این وزارت خانه ها بعنوان کارمند دولت میتوان از درآمد ماهانه بین ۱۰ تا ۳۰ میلیون تومان برخوردار شد.
توجه
تمامی مشاغل گفته شده بسته به نوع علاقه و میزان درآمد باید مد نظر قرار داده شود تا بعد از ورود به هرکدام از این مشاغل پشیمانی رخ ندهد پس حتما قبل از انتخاب شغل با مشاور شغلی موسسه کنکور مشاور صحبت کن!
شرایط رشته هوافضا برای خانم ها در ایران چگونه است؟
رشته مهندسی هوافضا محدودیتی برای اشتغال یا تحصیل بین خانم ها و آقایون ندارد و هر کسی که به این رشته علاقه مند است میتواند وارد زمینه های کاری گفته شده شود اما میتوان گفت در اکثر زمینه های شغلی از نظر محیط کاری جای فعالیت برای آقایون راحت تر است.
ورود خانم ها به محیط های نظامی برای اشتغال سخت تر است و همچنین فعالیت های کارگاهی برای ساخت وسایل حداقل در ایران آنچنان مناسب خانم ها مناسب نیست اما در هر صورت در رشته مهندسی هوا فضا هم مانند خیلی دیگر از رشته ها میتوان بصورت دفتری مشغول به کار شد.
برای مثال مهندس هوافضا میتواند تنها در زمینه های مربوط به طراحی مشغول به کار شود و با استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری اقدام به طراحی انواع وسایل پرنده کند با این حال زمینه شغلی تا حد زیادی محدود میشود پس قبل از ورود به این رشته حتما تحقیقات لازم را در خصوص بازار کار انجام دهید.
دروس رشته مهندسی هوافضا
تمامی دانشجویان رشته مهندسی هوافضا در انواع دانشگاه های کشور باید این واحد های درسی را برای دریافت مدرک کارشناسی بگذرانند.
دروس پایه رشته هوافضا
- ریاضی
- فیزیک
- الگوریتم ها و برنامه نویسی کامپیوتر
- معادلات دیفرانسیل
- آزمایشگاه فیزیک
- محاسبات عددی
دروس اصلی رشته هوافضا
- استاتیک
- مبانی مهندسی برق و الکترونیک
- دینامیک
- مقاومت مصالح
- ریاضیات مهندسی
- آزمایشگاه مبانی مهندسی برق و الکترونیک
- مقدمه ای بر مهندسی هوافضا
- مکانیک سیالات
- ترمودینامیک
- آزمایشگاه مقاومت مصالح
- آزمایشگاه مکانیک سیالات
- ارتعاشات مکانیکی
- علم مواد
- کنترل اتوماتیک
- انتقال حرارت
- نقشه کشی صنعتی
- تحلیل سازه های هوایی
- کارگاه ورق کاری و جوشکاری
- روش تحقیق و گزارش نویسی
- کارآموزی
دروس تخصصی رشته هوافضا
- آئرودینامیک
- طراحی هواپیما
- آزمایشگاه آیرودینامیک
- مکانیک پرواز
- اصول جلوبرنده ها
- کارگاه ابزار دقیق و اندازه گیری در هواپیما
- کارگاه موتور
- کارگاه بدنه و سیستم های هواپیما
- کارگاه اویونیک
- پروژه تخصصی
دروس اختیاری گرایش آیرودینامیک
- مقدمه ای بر مکانیک سیالات عددی
- روش های تجربی در آیرودینامیک
- طراحی آیرودینامیکی وسایل پرنده
- آیرودینامیک هلیکوپتر
- توربو ماشین ها
- اصول راکت ها
- سوخت و احتراق
- استانداردهای هوافضا
- اصول طراحی توربین های گازی
- پشیرانش فضایی
دروس اختیاری گرایش طراحی وسایل هوافضایی
- طراحی هواپیما
- طراحی سازه های هوایی
- طراحی اجزا
- اصول طراحی سازه فضاپیما و ماهواره
- طراحی مقدماتی پرتابه
- اصول طراحی بالگرد
- استانداردهای هوافضا
- روش های اجزا محدود
- مواد مرکب
- طراحی به کمک کامپیوتر
- اصول طراحی توربین های گازی
- طراحی آیرودینامیکی وسایل پرنده
دروس اختیاری گرایش هدایت، کنترل و ناوبری سیستم های هوافضایی
- مکانیک مدارهای فضایی
- اویونیک
- آزمایش پرواز
- اصول شبیه سازی پرواز
- طراحی سیستم های هوشمند
- مکاترونیک
- طراحی، کنترل وکاربرد سیستم های ماهواره ای
- استانداردهای هوافضا
- اصول راکت ها
- سیستم های اتوماتیک در فضا
- پیشرانش فضایی
دروس گرایش هوانوردی
- ساختمان هواپیما
- اویونیک
- آزمایش پرواز
- اصول شبیه سازی پرواز
- سیستم مدیریت ایمنی
- مدیریت تعمیر و نگهداری
- صلاحیت پروازی و استانداردهای هوانوردی
دروس گرایش سامانه های انرژی
- توربو ماشین ها
- انرژی های نو
- بهینه سازی مصرف انرژی
- استحصال و تبدیل انرژی
- سوخت و احتراق
نکته!
همانطور که میبینید رشته هوافضا تا دلتون بخواد دارای دروس مهندسی و ریاضی و البته کارگاهی و عملی است.پس برای ورود به این رشته لازم است تا به دروس عملی و کارگاهی و البته فعالیت هایی که مربوط به طراحی است علاقه مند داشته باشید.
دانشگاه های دارای رشته مهندسی هوافضا
دانشگاه هایی که این رشته (Aerospace engineering field)را ارائه میدهند تعدادشان زیاد نیست و ظرفیت محدودی دارند و بجز دانشگاه آزاد در دیگر جنس های دانشگاهی باید از طریق کنکور سراسری وارد رشته مهندسی هوافضا شد. ما لیست انواع دانشگاه هایی که در این رشته پذیرش دارند را به شما ارائه میکنیم.
لیست دانشگاه های دولتی دارای رشته مهندسی هوافضا
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه صنعتی امیر کبیر
- دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی
- دانشگاه صنعتی شریف
- دانشگاه حکیم سبزواری
- دانشگاه فردوسی مشهد
- مرکز آموزش عالی و فنی مهندسی بویین زهرا
لیست دانشگاه های غیر انتفاعی دارای رشته مهندسی هوافضا
- موسسه غیر انتفاعی جهاد دانشگاهی اصفهان
- موسسه غیر انتفاعی اشراق بجنورد
- موسسه غیر انتفاعی اوج آبیک
لیست دانشگاه های آزاد دارای رشته هوا فضا
- دانشگاه آزاد واحد تبریز
- دانشگاه آزاد واحد خمینی شهر
- دانشگاه آزاد واحد الکترونیکی
- دانشگاه آزاد واحد بوشهر
- دانشگاه آزاد واحد تهران شرق
- دانشگاه آزاد واحد مشهد
- دانشگاه آزاد واحد گرمسار
- دانشگاه آزاد واحد ساری
- دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی
- دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات
توجه
بمحض ایجاد هر گونه تغییرات در لیست دانشگاه ها میتوانید آخرین تغییرات را در شبکه های اجتماعی کنکور مشاور مشاهده نمایید.
در پایان
گروه کنکور مشاور امیدوار است اطلاعات مفیدی را در خصوص رشته مهندسی هوا فضا به شما عزیزان منتقل کرده باشد تا در صورت علاقه مندی به این رشته با داشتن دانش کافی بهترین انتخاب رشته ممکن در بهترین واحد دانشگاهی را انجام دهید.
در صورتی که نیاز به مشاوره دارید همین الان با مشاوره کنکور تماس بگیرید.