تاریخ آخرین بروز رسانی اطلاعات رشته آشپزی در دانشگاه : مهر ماه ۱۴۰۳
امروزه تنوع رشته های دانشگاهی بسیار افزایش یافته است. به گونه ای که تقریبا می توان مدعی شد افراد با علایق و استعدادهای مختلف به آسانی می توانند رشته مورد نظر خود را در یکی از دانشگاه ها بیابند و در آن ادامه تحصیل دهند. مرکز مشاوره کنکور ریاضی در تهران، کنکور مشاور.
از سویی دیگر، نیاز به خوراک به عنوان یکی از نیازهای اساسی برای انسان به شمار می رود و این موضوع، اهمیت آشپزی را در پی داشته است. البته بدیهی است که آشپزی نیز یک حوزه تخصصی محسوب می شود و طبعا در سراسر جهان تحت عنوان حیطه تخصصی از آن یاد می شود.
از این جهت رشته آشپزی در مؤسسات آموزشی و دانشگاه های ایران نیز تدریس می شود و می توان آن را یک رشته دانشگاهی به حساب آورد. با توجه به اهمیت این رشته، کاربردهای بسیار زیاد و البته تقاضا و درآمد بالا برای آن، بر آن شدیم تا در این مقاله به معرفی رشته آشپزی در دانشگاه بپردازیم.
چرا که اغلب افراد در این رابطه اطلاعات چندانی ندارند و حتی از وجود این رشته در لیست رشته های دانشگاهی بی خبرند. در واقع اغلب افراد بر این باورند که آشپزی را تنها می توان با فعالیت در این حوزه و کسب تجربه آموخت. در ادامه مقاله علاوه بر معرفی رشته آشپزی در دانشگاه، به موارد دیگری در مورد این رشته دانشگاهی خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
معرفی رشته آشپزی در دانشگاه
رشته آشپزی یکی از شاخه های کار و دانش به شمار می رود. این رشته همواره در سراسر جهان از متقاضیان بسیار زیادی برخوردار است که بازار کار را برای افراد تحصیل کرده در این حوزه تخصصی، همیشه پر رونق نگه داشته است. این موضوع را می توان با نیاز همیشگی انسان به غذا نیز مرتبط دانست.
رشته آشپزی در اصل با هنر تهیه، پختن، ارائه غذا و در نهایت سرو آن شناخته و معرفی شده است. آشپزی های انجام شده به صورت معمول و روزانه تنها در قالب وعده های غذایی افراد معنی می شود. اما در رشته آشپزی، آموزش هایی به طور تخصصی برای متقاضیان و تحصیل کنندگان این رشته ارائه می شود که هنر آشپزی را به یک مهارت کاملاً تخصصی تبدیل خواهد کرد.
در واقع می توان گفت معرفی رشته آشپزی در دانشگاه با تعریف هنر آشپزی به طور روزمره، تفاوت های بسیار گسترده ای خواهد داشت. چرا که در این رشته علاوه بر نحوه صحیح و اصولی طبخ غذا و فوت و فن های آن، به موارد دیگری نیز پرداخته می شود که از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
از جمله این موارد می توان به ارزش غذایی مربوط به مواد غذایی مختلف، اولویت های مختلف در استفاده از مواد غذایی، بررسی میزان سلامت مربوط به مواد و غذاهای مختلف و مواردی از این قبیل اشاره کرد.
راهنمای ادامه تحصیل در رشته آشپزی
رشته دانشگاهی آشپزی به طور کاملاً تخصصی، تا مقطع کارشناسی در دانشگاه های علمی کاربردی و با سرفصل ها و دروس تخصصی تدریس می شود. البته بهتر است بدانید که هر کدام از دانشگاه های مختلف نیز از روش های گوناگونی برای ادامه تحصیل در رشته آشپزی برخوردار هستند.
افرادی که رشته تحصیلی در هنرستان آن ها، رشته مدیریت قنادی و آشپزی بوده است، می توانند به سادگی در دانشگاه در همین رشته به ادامه تحصیل مشغول شوند.
مطلب مفید دیگر: درآمد رشته میکروبیولوژی
البته افرادی که در زمینه مدیریت هتلداری نیز تحصیل کرده اند، می توانند در مسیر آموزش دیدن و یادگیری تخصص ها و مهارت های رشته آشپزی قرار گیرند. در کل جهت آموختن رشته آشپزی می توان در رشته ها و گرایشهای مختلفی، تحصیل کرد. این رشته ها در مقاطع مختلف عبارت اند از:
- رشته های قنادی، پذیرایی و تشریفات، مهمانداری هواپیما، آشپزی و قنادی بین الملل در مقطع کاردانی
- رشته های آشپزی ملل، گردشگری، آشپزی ایرانی و هتلداری در مقطع کارشناسی
- رشته های مدیریت هتلداری، علوم تغذیه، مدیریت گردشگری و علوم غذایی در مقطع کارشناسی ارشد
- رشته علوم تغذیه در زمینه های مختلف در مقطع دکتری
رشته آشپزی چه دروسی دارد؟
رشته آشپزی نیز مانند سایر رشته های دانشگاهی دارای دروس و سرفصل های عمومی و اختصاصی است. البته لازم به ذکر است که دروس مربوط به رشته آشپزی در دانشگاه با سرفصل های تدریس شده در رشته آشپزی هنرستان با یکدیگر متفاوت خواهند بود.
مطلب مفید دیگر: منابع کنکور ارشد بازیگری و سینما
اما بدیهی است که سرفصل های تدریس شده در دانشگاه، آموزه های دوره دبیرستان را تکمیل خواهد کرد. دروسی که در رشته کاردانی حرفه ای آشپزی به عنوان دروس تخصصی رشته آشپزی به شمار می روند عبارت اند از:
- سفره ایرانی
- اصول آشپزی
- غذاهای آماده
- روش های پذیرایی
- اصول علم تغذیه
- تجهیزات و عملیات آشپزخانه/ گردشکار در آشپزخانه
- آشپزی کلاسیک ایران
- غذاهای آماده
- غذاهای مدرن
- عملیات آشپزی مدرن ۱
- عملیات آشپزی مدرن ۲
- تزئین خوردنی ها
- عملیات آشپزی کلاسیک ۱
- عملیات آشپزی کلاسیک ۲
- طراحی منو
دروس تخصصی آشپزی ملل در کارشناسی
این دروس به عنوان دروس تخصصی رشته آشپزی در دانشگاه های علمی کاربردی تدریس می شوند. اما علاوه بر رشته آشپزی، رشته ای دیگر تحت عنوان آشپزی ملل در مقطع کارشناسی حرفه ای نیز وجود دارد که سرفصل ها و دروس تخصصی تدریس شده در آن با دروس تخصصی رشته آشپزی متفاوت هستند. دروس تخصصی آشپزی ملل در مقطع کارشناسی حرفه ای به شرح زیر است:
- رژیم های غذایی
- جامعه شناسی غذا، فرهنگ و مزه سازی برای غذا
- حقوق مشتری و ارتباطات
- سلیقه سازی در رستوران و رستوران های فرا مدرن
- نوآوری در رستوران
- آشپزی کشورهای حوزه مدیترانه
- آشپزی کشورهای آسیای شرقی
- آشپزی کشورهای آسیای میانه
- آشپزی کشورهای اروپایی
- آپشزی کشورهای آفریقایی
- آشپزی کشورهای آمریکای جنوبی
- مدیریت و کنترل هزینه غذا
- غذاهای گیاهی
- غذاهای دریایی
دانشگاه هایی که رشته آشپزی دارند
مؤسسات آموزشی و دانشگاه هایی که در آن ها رشته های آشپزی تدریس می شود، زیر مجموعه هایی از دانشگاه های علمی کاربردی و یا خود دانشگاه های جامع علمی کاربردی هستند.
چرا که این رشته و رشته های مرتبط با آن، تنها در رشته های ارائه شده در دانشگاه های علمی کاربردی و مؤسسات آموزشی زیر مجموعه این دانشگاه ها وجود دارند. برخی از این دانشگاه ها عبارتاند از:
لیست دانشگاه های دارای رشته آشپزی
مرکز آموزش علمی کاربردی فرهنگ و هنر واحد ۳۷ تهران | مرکز آموزش علمی کاربردی شرکت تلاشگران اندیشه کاراد |
مرکز آموزش علمی کاربردی فنی حرفه ای مشهد | مرکز آموزش علمی کاربردی فنی حرفه ای بجنورد |
مرکز آموزش علمی کاربردی گراه هتل های هما | مرکز آموزش علمی کاربردی اتحادیه صنف تالارهای پذیرایی و تجهیزات مجالس تهران |
مرکز آموزش علمی کاربردی مطالعات و مشاوره سیاحتی گردشگران بنیاد | مرکز آموزش علمی کاربردی فنی حرفه ای گلستان |
مرکز آموزش علمی کاربردی فنی حرفه ای کرمانشاه | مرکز آموزش علمی کاربردی فنی حرفه ای اردبیل |
مرکز آموزش علمی کاربردی فنی حرفه ای زنجان | مرکز آموزش علمی کاربردی فنی حرفه ای گیلان |
برای کسب اطلاعات دقیق تر در رابطه با دانشگاه هایی که رشته آشپزی و رشته های مرتبط با آن را ارائه می دهند، اینجا کلیک کنید. معرفی رشته آشپزی در دانشگاه و مراکز علمی آموزش دهنده رشته های این حوزه در مقاله مذکور با جزئیات بیشتری توضیح داده شده اند و از این جهت، می توانید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
بازار کار و درآمد رشته آشپزی در ایران چگونه است؟
آینده شغلی فوق العاده رشته آشپزی و رشته های مرتبط با این زمینه، موجب شده است علاقه مندان به تحصیل در این رشته و البته دانش آموختگان رشته آشپزی، بتوانند به راحتی صاحب شغل شوند.
علت این امر را می توان در میزان تقاضای بسیار زیاد برای احداث کافه، هتل، رستوران، کترینگ و مواردی از این قبیل که به آشپز و سرآشپزهای بسیار ماهر نیاز دارند، جستجو کرد.
از این رو تحصیل در رشته آشپزی و ادامه دادن آن، می تواند بازار کار بسیار پر رونق و مناسبی را برای علاقه مندان به این رشته ایجاد کند. چرا که دانش آموختگان رشته آشپزی می توانند پس از اتمام دوره تحصیلات خود، در موقعیت های شغلی مرتبط با تحصیلات خود مشغول به کار شوند و از این راه، بتوانند درآمد قابل توجهی کسب کنند. در ادامه به برخی از موقعیت های شغلی مناسب برای دانش آموختگان این رشته اشاره کرده ایم:
- احداث رستوران، کافه، مراکز تهیه غذا و آشپزخانه
- مشاور تغذیه
- احداث آموزشگاه آشپزی
- تدریس دروس آشپزی
- مدیریت کارخانجات صنایع غذایی
- کارشناس پژوهش مواد غذایی
- سرآشپز کشتی های مسافرتی و شرکت های هواپیمایی و دریایی
- آشپز یا مدیریت آشپزخانه در مراکز صنعتی، تجاری، تفریحی و آموزشی
- تستر غذا و آشپزی
- کارشناس ایمنی بهداشت محیط کار و HSE
در پایان در مورد رشته آشپزی بدانید…
رشته آشپزی و زیر مجموعه های آن با توجه به تأمین یکی از نیازهای اساسی و حیاتی انسان، همواره از اهمیت بالایی برخوردار هستند. از این جهت نیاز به افراد متخصص و فعالیت آن ها در حوزه های کاری مرتبط با آشپزی، همواره احساس شده است.آموزش کار با قطب نما نظامی در روز و شب.
از سویی دیگر تعدد افراد علاقهمند به هنر آشپزی و تمایل آن ها به آموزش های تخصصی تر و ادامه تحصیل در این رشته می تواند پاسخگوی نیازهای جامعه باشد. همچنین بازار کار پر رونق و موقعیت های شغلی بسیار عالی، تمایل افراد به ادامه تحصیل در این رشته را افزایش داده است.
به همین جهت معرفی رشته آشپزی در دانشگاه بسیار حائز اهمیت است تا از این طریق، علاقه مندان بتوانند مسیر صحیح و مناسب تحصیلی خود را بیابند. بنابراین در این مقاله تلاش کردیم به معرفی رشته آشپزی در دانشگاه و جزئیات مرتبط بپردازیم تا گامی در راستای موفقیت های تحصیلی و شغلی افراد در این جهت برداشته باشیم.
برای ارتباط با مشاور کنکور و انتخاب رشته تماس بگیرید.