رشته شنوایی شناسی رشتهی شنوایی سنجی از رشتههای محبوب برای فارغ التحصیلان رشتهی تجربی به حساب میآید. از رشتههایی که فارغ التحصیلان تجربی تمام تلاش خود را برای قبولی در آن میکنند.
یکی از راههای قبول شدن در رشته شنوایی شناسی برای فارغ التحصیلان رشتهی تجربی در کنکور سراسری، دادن کنکور است اما اگر با کنکور قبول نشدید هم جای نگرانی نیست میتوان بدون کنکور در دانشگاه آزاد این رشته را نیز قبول شد.
البته لازم به ذکر است که شما در صورتی میتوانید بدون کنکور شنوایی سنجی قبول شوید که در کنکور تجربی ثبت نام کرده باشید چرا که دفترچههای انتخاب واحد هر گروه آزمایشی به صورت جدا انتشار خواهد یافت.
رشته شنوایی سنجی نیز با توجه به درآمد بالایی که در ایران دارد باعث علاقمند بسیاری به این رشته شدهاند در نتیجه به طبع دانشگاههای دولتی توانایی پذیرش همهی داوطلبین را ندارند.
مقاطع تحصیلی رشته های بدون کنکور بستگی به نوع دانشگاهی که قبول میشوید دارد برای مثال اگر در دانشگاه علمی کاربردی باشید فقط میتوانید مدرک کاردانی خود را بگیرید اما در دانشگاههای آزاد میتوانید تا کارشناسی نیز در این رشته بدون کنکور تحصیل کنید.
مفید برای شما : پردرآمدترین رشته های پیراپزشکی
فهرست مطالب
ظرفیت پذیرش بدون کنکور شنوایی سنجی
به علت نبود امکانات و دانشگاههای کافی متاسفانه ظرفیت رشتهی شنوایی سنجی چندان زیاد نیست. همین تعداد کمی که در این رشته پذیرش میشود یکی از دلایل اصلی درآمد بالای شنوایی سنجی در ایران است و شاید اگر اینقدر فارغ التحصیلان این رشته محدود نبودند، درآمد این رشته نیز بالا نبود.
اما یک سوال مهم آیا مدرک شنوایی سنجی با کنکور معتبر است یا مدرک دانشگاههای دولتی؟
به طور قطع دانشگاههای دولتی مدارک معتبرتری دارند اما آن چه که شما برای ورود به بازار کار نیاز دارید فارغ التحصیلی از این رشته و عملکرد حرفهای و تخصصی شما است. چرا که شما فقط با تخصص خود میتواند درآمد خوبی داشته باشید.
اما میزان درآمد این رشته چقدر است؟ این مسئله بستگی به شهر و محلی که کار میکنید دارد هر چقدر شهر کوچکتر درآمد کمتر و هرچه شهر بزرگتر درآمد بیشتر خواهد بود.
اما برای اطمینان بیشتر از میزان درآمد این رشته بهتر است فقط به آمار و ارقام بسنده نکرده و تحقیقاتی میدانی از افرادی که در این رشته مشغول به کار هستند نیز انجام بدهید. قطعا نتایج این تحقیقات بسیار مفیدتر از چند عدد و رقم نوشته شده در مقالات مختلف است.
البته باز هم اگر شما در شهر کوچکی کار کنید اما تخصص بسیار بالایی داشته باشید قطعا خواهید توانست افراد زیادی را به خود جذب کرده و درآمد بالایی را تجربه کنید اما چنان چه تخصص کافی نداشته باشید حتی در شهرهای بزرگ نیز موفق نخواهید بود.
پس تخصص شما بسیار مهمتر از مدرک و دانشگاهی است که میروید.
علاوه بر این لازم است بدانید که هر دانشگاهی برای پذیرش بدون کنکور نیز شرایط خاص خود را دارد پس حتما شرایط آن دانشگاه را قبل از ثبت نام مطالعه نمایید تا به مشکل برنخورید.
معرفی رشته شنوایی سنجی
همان طور که در بالا گفتیم فرقی ندارد که شما با کنکور در رشته شنوایی سنجی قبول شده باشید یا بدون کنکور، به دانشگاههای دولتی بروید یا به دانشگاههای آزاد؛
به هر حال کارهایی که قرار است انجام دهید یکسان است و در هر کجا که باشید به یک میران مهارت و تخصص برای موفق شدن نیاز دارید.
این رشته در کنار رشتهی بهداشت خانواده، در دانشگاه، شما ابتدا باید در مقطع کارشناسی تحصیل کنید و بعد از فارغ التحصیلی خواهید توانست که به مقطع کارشناسی ارشد بروید اما متاسفانه باید فکر تحصیل در مقطع دکتری را از سر خود در حال حاضر بیرون کنید چرا که در دانشگاههای کشور در حال حاضر مقطع دکتری برای این رشته وجود ندارد.
رشته شنوایی سنجی به طور کلی از اختلالات شنوایی پیشگیری میکند و علاوه بر این، به حفظ تعادل یا ایجاد آن کمک شایانی میکند.
شناسایی و ارزیابی اختلالات شنوایی از اصلیترین کارهایی است که فارغالتحصیلان این رشته باید آن را انجام بدهند. مکانهایی که میتوانید با این رشته درون آنها مشغول کار بشوید شامل بهزیستی، خانههای بهداشت، مراکز دانشگاهی و… هستند.
واحدهای درسی اصلی شنوایی سنجی
دروس اصلی این رشته شامل فيزيك صوت، بهداشت عمومي، فيزيولوژي عمومي، بيوشيمي، روان شناسي عمومي، راديولوژي سر و گردن، آناتومي عمومي با تاكيد بر سر و گردن، بيماريهاي مغز و اعصاب، اصول توان بخشي، ژنتيك در پزشكي، ضروريات بافت شناسي و آسيب شناسي،
بيماريهاي كودكان، آناتومي و فيزيولوژي مغز و اعصاب، مباني زبان شناسي و آوا شناسي اكوستيك، آزمونهاي فيزيولوژيك شنوايي 2، ارزيابي تكميلي شنوايي، رشته بینایی سنجی، آزمونهاي فيزيولوژيك شنوايي 1
مديريت در شنوايي شناسي، سمينار در شنوايي شناسي، آناتومي و فيزيولوژي دستگاه شنوايي و تعادل، اصول و مباني شنوايي شناسي توان بخشي، رشد طبيعي زبان و گفتار، زبان انگليسي تخصصي، مباني علم شنوايي، زبان آموزي به افراد كم شنوا، آكوستيك و سايكو آكوستيك، ارزیابي تجويز و تنظيم وسايل كمك شنوايي و ارتباطي،
ارزيابي پايه شنوايي، قالبگيري، اختلالات ارتباطي، آزمونهاي رفتاري سيستم مركزي شنوايي، آزمونهاي رفتاري سيستم مركزي شنوايي، شنوايي شناسي صنعتي، اختلالات زبان و گفتار، شنوايي شناسي كودكان، كاربرد دارو شناسي در شنوايي شناسي، شنوايي شناسي باليني، تجهيزات شنوايي و اصول كاليبراسيون آنها و بيماريهاي گوش و حلق و بيني و روش هاي درماني هستند.
آینده رشته شنوایی سنجی
اگر از آن دسته از افرادی هستید که علاقمند به ثبت نام و تحصیل در رشتهی شنوایی سنجی بدون کنکور هستید میتوانید با ادامه دادن رشته شنوایی سنجی حتی تا مدرک کارشناسی ارشد نیز این رشته را در دانشگاههای مختلفی ادامه دهید.
علاوه بر این که شما میتوانید از این رشته در مطب خود درآمد داشته باشید، میتوانید با تدریس در دانشگاه نیز به عنوان یک استاد درآمد خوبی نصیبتان شود.
نحوه ثبت نام رشتهی شنوایی سنجی بدون کنکور
برای این که بتوانید در رشتهی شنوایی سنجی در دانشگاه پذیرفته شوید باید در زمانی که توسط سازمان سنجش برای ثبت نام اعلام میشود به سایت سازمان سنجش بروید و اقدام به دانلود دفترچهی ثبت نام بدون کنکور تجربی نمایید.
بعد از مطالعهی دفترچه به صورت الکترونیک در سایت سازمان سنجش اقدام به ثبت نام نمایید. البته لازم به ذکر است که شما برای ثبت نام الکترونیک نیاز به پرداخت هزینه با کارتهای شبکه شتاب دارید. اگر برای ترم بهمن ثبت نام میکنید نیز باید سریعتر اقدام کنید چرا که ظرفیت محدودتر است.
مدارک لازم برای ثبت نام در رشته شنوایی سنجی بدون کنکور
این مدارک شامل اسکن عکس 3*4 یا 6*4 داوطلب (فرمت jpg و حجم بیشتر از 70 کیلوبایت)، اطلاعات سوابق تحصیلی دیپلم، اطلاعات محل سکونت و تماس، اسامی و کدهای رشتههای انتخابی، کارت اعتباری ثبت نام، شناسه و رمز عبور ثبت نام هستند.
نتیجهگیری نهایی
بهتر است به طور جامع درباره هر کدام از وظایف کاری رشته شنوایی شناسی و تواناییهای لازم برای دروس این رشته تحقیق کنید و سپس در نهایت تصمیم خود را برای انتخاب کردن یا نکردن این رشته بگیرید.
ورود بدون کنکور و به طور آزاد به این رشته نیاز به پرداخت هزینههای سنگینی دارد پس باید حتما این مسئله را ذهن خود داشته باشید.
این که شما رشته شنوایی شناسی را انتخاب کنید یا نه در وهله اول به علاقهی شما بستگی دارد و پس از آن به میزان تواناییهایتان.
البته لازم است بدانید شما برای راهاندازی یک مطب نیاز به تجهیزاتی دارید که قیمت آنها با توجه به دلار هر روز رو به افزایش است و باید از لحظهی ورود به این رشته به فکر تهیهی وسایل مطب خود باشید وگرنه جزو بیکاران این رشته خواهید بود.