رشته آمار یکی از زیر مجموعههای گروه ریاضی_فیزیک است که وظیفهی آن جمع آوری، تجزیه و تحلیل، پیش بینی و ارائهی اعداد و ارقام است.ما در این مقاله به معرفی رشته آمار پرداخته ایم.
یکی از راههای قبول شدن در رشته آمار برای فارغ التحصیلان رشتهی ریاضی در کنکور سراسری، دادن کنکور است اما اگر با کنکور قبول نشدید هم جای نگرانی نیست میتوان بدون کنکور در دانشگاه آزاد این رشته را نیز قبول شد.
البته لازم به ذکر است که شما در صورتی میتوانید بدون کنکور رشته آمار قبول شوید که در کنکور ریاضی ثبت نام کرده باشید چرا که دفترچههای انتخاب واحد هر گروه آزمایشی به صورت جدا انتشار خواهد یافت. رشته آمار نیز به مانند باقی رشتهها دارای محدودیتهایی در ظرفیت ثبت نامی دانشگاهها دولتی با کنکور است.
شما رشتهی آمار را تا دکترا نیز میتوانید ادامه بدهید اما احتمالا برای مقاطع بالاتر از کارشناسی مجبور به تغییر دانشگاه مقطع کارشناسی خود شوید چرا که مقاطع بالاتر این رشته را همهی دانشگاهها ندارند.
فهرست مطالب
معرفی رشتهی آمار
حالا به معرفی رشته آمار میرویم رشتهی آمار که نوعی علم ریاضیات است که با هدف تربیت نیروهایی متخصص جهت جمعآوری، ویرایش، پردازش و تحلیل دادهها و تحلیل کمی و کیفی مسائل صنعتی، مدیریتی، اقتصادی، پزشکی، سیاسی، کشاورزی و زیست محیطی به وجود آمده است.
معرفی وظایف یک کارشناس آمار
این وظایف شامل تهیه بانکهای اطلاعاتی سازمانها، نگارش گزارشات پرسنلی، تهیه اطلاعات و آمار پرسنلی، تهیه شاخصهای کارهای آماری، تهیه فرمهای آماری مخصوص برای سازمانها و در نهایت تهیه پیش نویس تمام مکاتبات اخذ آمار در سازمانها میشود.
رشته آمار برای چه افرادی مناسب است؟
این رشته برای افرادی که ریاضی قوی دارند مناسب است. همچنین افراد علاقمند به این رشته باید ذهنی قوی برای محاسبات داشته باشند، به کامپیوتر برای انجام بسیاری از مدلسازیها تسلط داشته باشند (باید بتواند با برنامههای آماری مثل اکسل، Spss، AMOS، و … حتما کار بکنند.)
مشکلات رشته آمار
رشته آمار متاسفانه چندان در ایران معرفی نشده است و مردم شناخت درستی از کاربردهای آن ندارند که این باعث میشود افراد فارغ التحصیل این رشته به شغلهایی نامرتبط مشغول شوند. از طرفی تمام درسهای رشته تئوری است و هیچ فرصت کار عملی و به دست آوردن تجربهای در این رشته وجود ندارد.
بازار کار رشته آمار
رشته آمار و کاربردها در زمره رشتههایی قرار میگیرد که هر سازمان دولتی و گاها خصوصی به چند کارشناس آن نیازمند است؛ چراکه اکثر موسسات و سازمانهای خصوصی برای ارائه آمار و ارقام و گزارشهای مختلف نیازمند کارشناسان آمار هستند.
مطلب پیشنهادی به شما : معدل قبولی رشته های بدون کنکور دانشگاه آزاد
اکثر شرکتهای خصوصی و دولتی به افراد متخصصی برای به دست آوردن آمار و ارقام و گزارشهایی نیاز دارند. به طور کلی رشته آمار یک رشته ی سازمانی است و اکثر اوقات کارهای دفتری برعهده دارد. البته فارغالتحصیلان این رشته میتواند در مدارس و دانشگاهها نیز تدریس درس آمار را انجام بدهند
ضرایب دروس تخصصی کنکور رشتهی آمار
ریاضی ضریبی برابر با چهار، فیزیک ضریبی برابر سه و شیمی ضریبی برابر دو دارد
دروس رشته آمار مقطع کارشناسی
مقطع کارشناسی رشته آمار 4 ساله معادل 8 ترم تحصیلی یا 16 هفته با در مجموع 136 واحد درسی هستند
واحدهای درسی این رشته شامل
بیست دو دو واحد دروس عمومی، بیست و دو واحد دروس پایه، هفتاد و هشت واحد دروس تخصصی، دوازده واحد دروس اختیاری، سه واحد پروژه است.
دروس عمومی آمار شامل دو درس از دروس مبانی نظری اسلام، یک درس از دروس اخلاق اسلامی، یک درس از دروس انقلاب اسلامی، یک درس از تاریخ و تمدن اسلامی، یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی، ادبیات فارسی، زبان عمومی، تربیت بدنی ۱ و تربیت بدنی ۲ میشود.
دروس پایه آمار شامل ریاضی عمومی، مبانی اقتصاد، مبانی جامعه شناسی، مبانی جمعیت شناسی، فیزیک پایه، آمار و احتمال، روشهای آماری و مبانی ریاضی میشود.
دروس تخصصی آمار شامل ریاضی برای آمار، جبر خطی برای آمار، آنالیز ریاضی، مبانی کامپیوتر و برنامه نویسی، احتمال و کاربرد آن، آمار ریاضی، روشهای ناپارامتری، رگرسیون، طرح آزمایش ها، روشهای نمونه گیری، فرآیندهای تصادفی، سری های زمانی، زبان تخصصی، روشهای پیشرفته آماری، روش های چند متغییری گسسته، روش های چند متغییری پیوسته، محاسبات آماری با کامپیوتر، کنترل کیفیت آماری و پروژه است.
دروس تخصصی اختیاری آمار نیز شامل احتمال 2، روشهای نمونه گیری 2، طرح آزمایشها 2، روشهای چند متغیره پیوسته 1، کنترل کیفیت آماری، محاسبات آماری، پروژه کارشناسی آمار و کاربردها و مباحثی در آمار و کاربردها است
دانشگاههای دولتی که دارای رشتهی آمار هستند؟
این دانشگاهها عبارتند از؛ دانشگاه اصفهان، دانشگاه الزهرا (س) – تهران (ویژه خواهران)، دانشگاه بوعلی سینا – همدان، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) – قزوین، دانشگاه تبریز، دانشگاه تهران، دانشگاه جهرم، دانشگاه خلیج فارس – بوشهر، دانشگاه رازی – کرمانشاه، دانشگاه زنجان، دانشگاه سمنان، دانشگاه شهید باهنر – کرمان،
دانشگاه شهید بهشتی – تهران، دانشگاه شهید چمران – اهواز، دانشگاه شیراز، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء (ص) – بهبهان، دانشگاه علامه طباطبایی – تهران، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه فسا، دانشگاه قم، دانشگاه کاشان، دانشگاه کردستان – سنندج،
دانشگاه کردستان -سنندج (محل تحصیل دانشکده علوم پایه فنی و مهندسی بیجار)، دانشگاه گلستان – گرگان، دانشگاه گیلان – رشت، دانشگاه لرستان – خرم آباد، دانشگاه مازندران – بابلسر، دانشگاه محقق اردبیلی – اردبیل، دانشگاه ملایر، دانشگاه ولی عصر(عج) – رفسنجان، دانشگاه هرمزگان – بندرعباس، دانشگاه یزد، دانشکده با آزمون و کامپیوتر خوانسار.
این که کدام یک از این دانشگاهها با کنکور و کدام بدونکنکور است را دیگر باید خودتان بررسی کنید اما لازم است بدانید که این رشته در دانشگاههای غیرانتفاعی، پیام نور و آزاد نیز پذیرش دارد و احتمال قبولی بدون کنکورتان در آنها بسیار بالاتر از دانشگاههای دولتی است مخصوصا اگر معدل پایینی دارید.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
رشته آمار تا مقطع دکترا نیز دارد و شما میتوانید یکی از گرایشهای آن را برای کارشناسی ارشد خود بخوانید. این گرایشها عبارتند از: آمار ریاضی، آمار اقتصادی اجتماعی و بیم سنجی.
نحوه ثبت نام رشتهی آمار بدون کنکور
برای این که بتوانید در رشتهی آمار در دانشگاه پذیرفته شوید باید در زمانی که توسط سازمان سنجش برای ثبت نام اعلام میشود به سایت سازمان سنجش بروید و اقدام به دانلود دفترچهی ثبت نام بدون کنکور ریاضی نمایید.
بعد از مطالعهی دفترچه به صورت الکترونیک در سایت سازمان سنجش اقدام به ثبت نام نمایید. البته لازم به ذکر است که شما برای ثبت نام الکترونیک نیاز به پرداخت هزینه با کارتهای شبکه شتاب دارید. اگر برای ترم بهمن ثبت نام میکنید نیز باید سریعتر اقدام کنید چرا که ظرفیت محدودتر است.
مدارک لازم برای ثبت نام در رشته آمار بدون کنکور
این مدارک شامل اسکن عکس 3*4 یا 6*4 داوطلب (فرمت jpg و حجم بیشتر از 70 کیلوبایت)، اطلاعات سوابق تحصیلی دیپلم، اطلاعات محل سکونت و تماس، اسامی و کدهای رشتههای انتخابی، کارت اعتباری ثبت نام، شناسه و رمز عبور ثبت نام هستند.
نتیجهگیری نهایی
بهتر است به طور جامع درباره هر کدام از وظایف کاری این رشته و تواناییهای لازم برای دروس این رشته تحقیق کنید و سپس در نهایت تصمیم خود را برای انتخاب کردن یا نکردن این رشته بگیرید.
ورود بدون کنکور و به طور آزاد به این رشته نیاز به پرداخت هزینههای سنگینی دارد پس باید حتما این مسئله را ذهن خود داشته باشید. این که شما این رشته را انتخاب کنید یا نه در وهله اول به علاقهی شما بستگی دارد و پس از آن به میزان تواناییهایتان، ما در این مقاله به معرفی رشته آمار پرذاختیم امیدواریم مفید بوده باشد.