بسیاری از دانش آموزان به رشته تجربی علاقه مند هستند و اولیت اول آن ها در انتخاب رشته نهم رشته تجربی است در حالی که برای انتخاب رشته نهم به دهم شرایطی قرار داده شده است و باید حداقل معدل برای رشته تجربی نهم به دهم رعایت شود.
در این مقاله کنکور مشاور سعی دارد تا با بررسی شرایط و قوانین انتخاب رشته نهم به دهم و حداقل معدل و نمرات لازم در دروس مختلف شما را با نحوه گزینش دانش آموزان در رشته های مختلف مطلع کند تا در دوره متوسطه اول با کسب نمرات لازم امکان ورود به رشته تجربی را داشته باشید.
فهرست مطالب
حداقل معدل لازم برای انتخاب رشته علوم تجربی نهم چقدر است؟
تمامی دانش آموزان در پایان مقطع متوسطه اول که شامل سال های هفتم ، هشتم و نهم میشود برای ورود به مقطع متوسطه دوم باید انتخاب رشته نهم انجام دهند تا در یکی از 6 گروه اصلی آزمایشی پذیرفته شوند و در نهایت در آن رشته دیپلم بگیرند.
به دلیل آنکه انتخاب رشته نهم بسیار مهم و سرنوشت ساز است و آینده دانش آموزان را رقم میزند شرایط و معیار های مختلفی برای هدایت تحصیلی صحیح در نظر گرفته شده است که یکی از آن ها حداقل معدل برای رشته تجربی نهم است.
وزارت آموزش و پرورش برای جلوگیری از ورود تمام دانش آموزان به یک رشته خاص یا مشکلات تحصیلی احتمالی در متوسطه دوم به دلیل انتخاب رشته غلط شرط معدل و حداقل نمراتی برای بعضی از دروس را در تما رشته ها ملاک قرار داده است و خارج از این نمیتوان بهدلخواه وارد رشته ای شد.
در رشته تجربی دانش آموزان نهم برای انتخاب این رشته موظف هستند تا حداقل معدل 14 داشته باشند یعنی در مجموع دروس پایه نهم با توجه به ضریب هر درس توانسته باشند معدل 14 کسب کنند که البته شرط سختی نیست.
نکته
این اولین شرطی است که برای انتخاب رشته نهم به دهم رشته تجربی قرار داده شده است موارد دیگری هم دخیل است اما بطور واضح کسی که دارای معدل کمتر از 14 باشد به هیچ وجه اجازه انتخاب رشته تجربی را ندارد.
حداقل نمره برای رشته تجربی

معدل بصورت کلی با حداقل 14 در نظر گرفته میشود که مربوط به پایه نهم است اما حداقل نمراتی برای بعضی از دروس اختصاصی و مهم توسط آموزش و پرورش در پایه نهم در نظر گرفته شده است تا از تعداد دانش آموزانی که قصد ورود به رشته تجربی را دارند کاسته شود.
👈 حداقل نمره برای درس ریاضی 13
👈 حداقل نمره برای درس علوم تجربی 14
باید بدانید این دو درس هر دو دارای ضریب 3 هستند و برای انتخاب رشته های تجربی و ریاضی جز مهم ترین دروس به حساب می آیند.
بدیهی است اگر دانش آموزی دارای معدل بالای 14 باشد اما در دروس ریاضی و علوم نمرات کمتر از حداقل گفته شده را داشته باشد به هیچ عنوان سیستم با تقاضا و اولویت بندی آن موافقت نمیکند پس در سال نهم باید به دقت مراقب نمرات دروس ریاضی و علوم و بخصوص علوم باشید.
تا اینجا دو شرط بررسی شد که یکی معدل و یکی هم نمرات دروس مختلف در پایه نهم است در ادامه شروط دیگری که برای انتخاب رشته تجربی نهم لازم است را بررسی خواهیم کرد.
موضوعات مرتبط : روش درس خواندن برای امتحان نهایی
شرایط انتخاب رشته تجربی در پایه نهم
معیار های مختلفی مانند حداقل معدل برای رشته تجربی نهم ملاک است که باید همگی وجود داشته باشد تا دانش آموزان بتوانند به سادگی وارد رشته دلخواه شوند. به دلیل علاقه مندی زیاد به رشته تجربی نه تنها در مقطع دبیرستان بلکه در کنکور هم ترافیک زیادی رخ داده است!
این ترافیک در حدی است که از هر دو دانش آموز و کنکوری یک نفر سراغ رشته تجربی میرود با اینکه ممکن است این رشته را خوب نشناسد یا اصلا در آن استعداد و علاقه ای وجود نداشته باشد. به همین دلایل ساز و کاری چیده شده است تا علاوه بر تقاضا فیلتر های دیگری سر راه دانش آموزان قرار بگیرد.
شرط معدل
همانطور که گفته شد دانش آموزان باید دارای معدل حداقل 14 باشند تا بتوانند انتخاب رشته تجربی انجام دهند یا تجربی در اولویت های پیشنهادی آن ها قرار بگیرد. در نظر داشته باشید 14 حداقل معدل است و اگر کسانی دارای معدل بالاتر باشند در اولویت ورود به رشته تجربی قرار میگیرند.
شرط نمره
نمره دروس ریاضی و فیزیک با حداقل نمرات 13 و 14 ملاک قرار داده میشود تا شانس انتخاب برای دانش آموزان وجود داشته باشد بدیهی است این ها حداقل نمره هستند و اگر با توجه به ظرفیت مدرسه و منطقه افرادی با نمرات بالاتر وجود داشته باشند آن ها در اولویت قرار میگرند.
شرط سهمیه
سهمیه هایی هم برای بعضی از افراد قرار داده شده است مانند سهمیه مدارس شاهد که مخصوص خانواده های ایثارگران و شهدا است. با داشتن این سهمیه ورود به رشته تجربی تا حد زیادی راحت میشود.
نکته
تمام موارد گفته شده تا اینجا جز حداقل ها است . دانش آموزانی که در آزمون ورودی مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان و مدارس غیر انتفاعی با سطح بالا شرکت میکنند قطعا باید از نظر معدل و نمره در سطح بسیار بالاتری باشند.
امتیازات لازم برای انتخاب رشته تجربی نهم به دهم
طبق اعلام آموزش و پرورش امتیاز بندی مشخصی تعریف شده است تا دانش آموزان از آیتم های مختلف امتیاز کسب کنند و در نهایت بتوانند وارد رشته تجربی شوند. در نهایت علاوه بر شروط گفته شده و داشتن امتیاز بالاتر نسبت به دیگر دانش آموزان میشود وارد رشته تجربی شد.
امتیاز بندی انتخاب رشته تجربی نهم
عملکرد تحصیلی دانش آموزان یا همان نمرات درسی 35 امتیاز
این قسمت شامل نمرات درسی دانش آموزان در دروس مختلف است که بخش اعظمی از امیتازات را نه تنها در انتخاب رشته تجربی نهم بلکه در رشته های دیگر تشکیل میدهد.
آزمون های مشاوره ای مدرسه 30 امتیاز
مدارس در طول سال تحصیلی باید آزمون های مشاوره ای جهت مشخص شدن علاقه مندی و استعدا یابی دانش آموزان برگزار کنند که در نهایت این بخش مهم برای هر رشته جداگانه امتیاز بندی شود.
نظر دبیران مدارس 10 امتیاز
دبیران در سال نهم میتوانند بر اساس شناخت خود از دانش آموزان امتیازاتی برای ورود به هر کدام از رشته ها بدهند که حداکثر آن 10 امتیاز است.
نظر مشاور 10 امتیاز
مشاور آموزشی و تحصیلی مدرسه هم 10 امتیاز را به خود اختصاص داده است و تا حدی در انتخاب رشته تجربی نهم نقش دارد.
نظر دانش آموز 10 امتیاز
خود دانش آموز با توجه به علاقه مندی حتی بر خلاف دیگر معیار ها میتواند بخودش 10 امیتاز بدهد تا شانسش بالا رود.
نظر والدین 5 امتیاز
والدین علاوه بر تاثیرات روانی که روی دانش آموزان دارند میتوانند بصورت مستقل از 5 امتیاز برای کمک به قبولی در رشته تجربی استفاده کنند.
نکته
همانطور که دقت میکنید دانش آموزان و والدین بطور دلخواه تنها 15 درصد در انتخاب رشته نقش دارند و 85 درصد از امتیازات مربوط به عملکرد دانش آموزان در طول مقطع متوسطه اول و نظر مشاور و دبیران میباشد.
عوامل موثر در حداقل معدل لازم برای انتخاب رشته تجربی نهم
زمانی که حرف از معدل زده میشود منظور نمرات تمام دروس پایه نهم با توجه به ضریبی است که هر درس دارد تا در نهایت معدل و میانگینی از نمرات بدست بیاید. هرچقدر ضریب درسی بالاتر باشد قطعا در معدل تاثیر گذار تر است بطوری اگر نمره در آن درس پایین یا بالا شود تغییرات زیادی در معدل رخ میدهد.
چند عامل مهم در معدل
✔️ ضریب دروس
✔️ سطح درسی دانش آموز
✔️ کیفیت آموزش دبیر
✔️ کیفیت آموزشی مدرسه
✔️ شرایط و امکانات آموزشی
✔️ منابع کمک درسی
✔️ برنامه ریزی صحیح در طول سال
✔️ حل نمونه سوالات امتحانی
✔️ شرایط خانوادگی
✔️ محیط مطالعه
هر کدام از موارد گفته شده میتواند تاثیرات زیادی در معدل دانش آموزان داشته باشد برای مثال اگر معلم خوبی در درسی نداری از آموزش دیگری استفاده کن یا اگر در محیط خانه نمیتونی درس بخونی برو کتابخانه یا هر جای دیگری که تمرکز داری!
زمانی موفق هستی که در طول سال برنامه داشته باشی و مرتب با درسی که در مدرسه داده میشود درس بخوانی نه که تمام کتاب را برای شب امتحان بخوای بخونی!
نکته مهم دیگر علاوه بر درس خواندن حل نمونه سوالات امتحانی و نمونه سوالات درسی است. اگر 10 دقیقه درس میخونی باید 50 دقیقه نمونه سوال از همون مبحث حل کنی و در نهایت اینطوریه که میتونی به حداقل معدل برای رشته تجربی نهم و معدل های بالاتر برای ورود به مدارس نمونه دولتی برسی!
چرا با وجود معدل بالا نمیشه رشته تجربی انتخاب کرد؟
انتخاب رشته تجربی فقط با معدل اتفاق نمیوفته و باید امتیازات دیگری هم که گفته شد کسب کنید. برای مثال حداقل نمرات دروس ریاضی و علوم مهمه یا نمرات هدایت تحصیلی باید در بالاترین حالت قرار بگیرد در غیر اینصورت نمیشه وارد این رشته شد.
پس زمانی که وارد مقطع متوسطه اول و بعد از آن پایه نهم شدی فقط به فکر معدل نباشد و تمامی آیتم هایی که گفته شد را رعایت کن تا بتونی به راحتی در اولویت رشته تجربی را انتخاب کنی و با شرکت در کنکور رشته تجربی و کسب رتبه خوب وارد رشته های پزشکی و پیراپزشکی بشی.
اگر معدل لازم برای رشته تجربی را نیاورده باشیم چی کار باید بکنیم؟
سوالی که خیلی از دانش آموزان از ما میپرسند این است که اگر حداقل معدل برای رشته تجربی نهم کسب نشد دنیا به آخر میرسد یا همچنان شانس برای ورود به رشته تجربی وجود دارد؟
در پاسخ باید گفت متاسفانه کسب حداقل معدل 14 برای ورود به رشته تجربی لازم است و در صورتی که شما امتیازات دیگر را کسب کردید و در آن عالی هستید و فقط معدل به حد مورد نظر نرسیده است میتوانید از طرق خود مدرسه اقدام کنید.
در واقع میشود به مدیر مدرسه مراجعه کرد یا حتی به آموزش و پرورش منطقه رجوع کرد و با ارائه مستندات مسول مربوطه را قانع کرد که شما استحقاق ورود به رشته تجربی را دارید. پس دقت کنید در دیگر آیتم ها باید نمره لازم را داشته باشید در غیر اینصورت نه تنها موافقت نمیشود بلکه واقعا رفتن به رشته تجربی میتواند به ضرر شما تمام شود.
راه دیگر ورود به مدارس غیر دولتی و غیر انتفاعی است. معمولا در این مدارس با انتخاب رشته شما موافقت میشود و میتوانید در رشته تجربی تحصیل کنید . امکان ورود به مدارس غیر انتفاعی به دلیل هزینه های بالا برای همه مقدور نیست پس راه اول بهترین روش ممکن است.
در پایان
ما در آکادمی کنکور مشاور سعی داریم تا دانش آموزان را از پایه نهم و از همان زمان انتخاب رشته نه تنها برای تحصیل و قبولی در دانشگاه های برتر کشور و موفقیت در کنکور بلکه برای موفقیت های شغلی پرورش دهیم.
در آکادمی کنکور مشاور با دانش آموزان توسط استعداد یاب های آموزشی و شغلی صحبت میشود و با استفاده از تست های استاندارد جهانی بهترین رشته و شغل پیشنهاد خواهد شد تا دانش آموز فارغ از شرایط و عقایدی که در جامعه حکم فرما است بهترین انتخاب را داشته باشد.
میتوانید برای مشاوره در زمینه انتخاب رشته نهم به دهم همین الان با ما تماس بگیرید تا وقت مشاوره تلفنی یا حضوری بنا به درخواست و میل شما تنظیم و به کارشناسان مجرب ما متصل شوید.
